Bútorszövet hatékony kiválasztása

A bútorszövet kiválasztásánál érdemes figyelembe venni pár jótanácsot.

A kárpit cseréje nem kicsi összegű beruházás, ezért tanácsos körültekintőnek lenni, mert hosszabb ideig is ezt fogjuk látni és nincsen lehetőség pár hónap múlva meggondolni magunkat. Az is gond, ha rossz szövetet választunk és az esztétikai szempont sem utolsó, ezeket foglaljuk össze itt.

A választás szabadsága?

A nem megfelelő minta elronthatja a szoba hangulatát, így a választás sokban függ a saját ízlés és a szobában használt színvilágtól is. Ugyanígy szempont a tartósság is az igénybevételtől függően. Adunk pár tippet, mire figyeljen, hogyan válasszon bútor szövetet, vagy bútorkárpitot a bútorszövet boltban.

Mi van a bútorszövet alatt?

A bútorkárpitnak csak egy része a bútor szövet. A szövet alatti anyagok is meghatározzák, hogy milyen bútorszövetet válasszunk. Régi bútoroknál láthatjuk mennyiféle anyagokat használtak ezelőtti időkben (klasszikus bútorszövetek, rusztikus bútorszövettel, vagy vintage bútorszövet), ezek között voltak szénától a gyapjún át a lószőrig.

A modern kárpitos bútorok már fém alkatrészekkel készülnek, csavarokat és különböző rugókat rejtve, ezek többsége kényelmi funkciókat szolgálnak, a minőségétől függően lehetnek puhább és keményebb felületek. A használat során ezek egy része is sérülhet és a kárpitozás során némelyiket cserélni szükséges, amely újabb sok évvel emelheti a bútorunk élettartamát.

Hogyan vásároljunk bútorszövetet?

A bútorszövetek választásához, néhány kérdésre kell csak válaszolnunk, hogyan élünk, mire használjuk és főképpen mennyien használják a családból a bútort. A megfelelő típus kiválasztásában ez is nagy segítséget nyújthat. Mindenki szereti a selymes anyagokat, vagy a bársony bútorszövet, de ezek nem lesznek időtállóak, ha erőteljes napi használatban vannak, például ha gyerekek is használhatják. Tartósabb anyagokat igényelnek a nappali ülő és támaszkodó felületei, azonban egy hálószobai ülőhely, kanapé, fotel és párna már nem feltétlenül. A fejtámlák is lehetnek kevésbé strapabíró anyaggal borítva, hiszen kisebb az igénybevétele.

A bútor textil tartósságát úgy határozzák meg, hogy dupla dörzs teszten esnek át, amit bolyhosodási próbának is hívnak. Kopásállósági tesz, vagy martindale. Minél magasabb a teszt értéke, annál jobb a kopásállósága a szövetnek. Emellett érdemes megnézni a szövet UV állóságát, amely főleg színes anyagoknál (türkiz bútorszövet) tesz jó szolgálatot és nem fakul ki olyan hamar. Sokat megtudhatunk arról is, hogy amit tartalmaz a szövet, milyen szálakból tevődik össze, ezek egyenként is felelhetnek a jó minőség mellett, vagy ellene.

Milyen szövet alkalmas háziállattartóknak?

Mindenképpen kerülni kell a lazaszövésű vagy könnyű anyagokat, mint a selyem, mert könnyen elszakadhat és a szennyeződéseket sem könnyű eltávolítani róla. Megoldás lehet a bútorra helyezett mosható huzat, de ezek sosem állnak jól egyetlen bútoron sem. Könnyen tisztíthatók az impregnált anyagok, mint az Aquaclean szennytaszító és velúr szövetek, ha még UV álló is akkor nem kell óvni a közvetlen napsütéstől sem.

Mit kell tenni, hogy ne aggódjunk a kedvencek, vagy a kisgyermekek miatt?

Egyetlen megoldás erre a sérülékeny anyagokat mellőzzük, amely lehet egy csillogó zsenilia, gyapjú, vagy plüss-lenvászon. Ezeknek a legrosszabb a szennytaszító képessége és ha még világosabb színűek, akkor hamar búcsút mondhatunk még a tisztaság látszatának is. Inkább válasszunk prémium minőségű, nagy kopásállóságú folt-, és víztaszító bútorszövetet. A sérülékenyebb, vékonyabb szövésű bútorszöveteket inkább csak díszpárnákhoz vagy ágytakarókhoz használjuk, amely könnyen cserélhető.

Milyen a bútor?

Szem előtt kell tartanunk a bútor stílusát is a vásárlás előtt (pl., ha barokk bútorszövet kell, vagy jobban áll neki a vintázs). Ha teltebb formákat kell kárpitozni előnyösebb az egyszínű szövetet vennük. A nagy bútorszövet minták nem mindig mutatnak jól a bútorokon, amíg a szövet önmagában tetszetős, nem biztos, hogy ugyanazt az eredményt látjuk a bútor íveire felhúzva, mint amit elképzeltünk. Ha mindenképpen a mintásat szeretjük, válasszuk az apróbb mintás anyagokat (virágmintás bútorszövet). A választásnál gondoljunk a környezetében lévő bútorokra és anyagokra is, nem minden passzol a szoba meglévő bútoraihoz. A harmónikus képet kialakítani nem könnyű, kérjünk segítséget, ha nem boldogulunk.

Bútorszövet minta

Ha lehet vásárlás előtt kérjük el a kiválasztott bútorszövet mintadarabját, amelyet megnézhetünk otthon a leendő környezetében, mert ott látszik igazán, hogy mennyire illik a környezetbe. Amennyiben mindenképpen mintás bútorszövetre gondoltunk, alaposan nézzük meg és jegyezzük fel a minták ismétlődésének méreteit, és ez is segít otthon felmérni, hogy jó lesz-a a választásunk. A körültekintéssel elkerülhetjük, hogy csalódottak legyünk a végeredmény láttán.

Legyünk bátrak és elfogadók

A nagy választék modern mintás, kockás bútorszövet, vagy virágos bútorszövetből, de ne essünk kétségbe, kérdezzük meg a lakástextil üzlet és kárpitos véleményét is. A szakmában régen dolgozók sok tapasztalattal tudnak tanácsot adni, mi hogyan mutat és milyen tulajdonságra számítsunk egyes anyagoknál.

Szövetek típusai

A bútorkárpit szövetek nagyon sokfélék lehetnek. Az olasz, spanyol és angol prémium textilmárkák, különösen elfogadottak és keresettek a világban. Az ár nagyban függ a felhasznált alapanyagoktól is, a nagyrészt természetes szálakat tartalmazó bútorszövetek többnyire drágábbak, míg a több mestersége szálat tartalmazók olcsóbbak, íme néhány rövid leírás.

Zsenilia:

A bársonyhoz hasonló anyag, ha jó a kopásállósági értéke és a szövet sűrűsége jó választás lehet, de fontos a tisztíthatóságára figyelni.

Mikroszálas szövet:

Másképpen a mű-velúr, amely többrétegű poliészter anyag. Jó választás lehet erős igénybevételkor, háziállatok, vagy gyerek mellett. Nagyon erős, kopásálló anyag.

Bársony:

A bolyhos felülete nagy puhaságot biztosít, de csak a prémium minőség az, mely az erősebb igénybevételnek is ellenálló. Dekortextilként minden stílusban remek választás. Bármi ráömlik, akkor kevésbé lesz vele gond, ha azonnal megtisztítjuk.

Gyapjú szövet:

Ha a prémium minőséget választjuk, egy nagyon kellemes, meleg, puha tapintású kanapén vagy fotelben pihenhetünk, de sajnos, a gyengébb minőségű gyapjúszövetek nem csak hajlamosak a bolyhosodásra, de bizony kellemetlenül szúrhatnak is.

Műbőr:

Textilbőrként is ismeretes, könnyű tisztítani, de a valódi bőrhöz hasonlóan rendszeres ápolást igényel. A kültéri műbőr speciális összetétele és felületkezelése miatt még erősebb, ellenáll az UV sugárzásnak és víznek. Gyakran használják bútorszövetként motor-, és csónakülésekre.

Pamut:

Kellemes, nedszívó és légáteresztő anyag, de érzékeny a szennyeződésekre és nem alkalmas nagy terhelésű helyeken, az olcsósága miatt közkedvelt, jó választás, ha nem hosszú távra tervezzük.

Színválasztás

A világosabb színek légies hangulatot kölcsönöznek a térnek. Nagyon kedveltek a különböző bézs színek, melyeken kevésbé látszanak a használatból adódó kisebb szennyeződések. Semleges mintával és struktúrával szinte minden stílusú bútorhoz megfelelő választás. A sötétebb árnyalatok (fekete bútorszövet, sötétebb kék bútorszövetek, mélyzöld bútorszövetek), vagy minták könnyebben elrejtik a hibákat és a szennyeződéseket. Erőteljes színeket, vagy mintákat kisebb felületű bútorra válasszunk, amely szemet csalogató fókusza lehet a szobának is. A trend színeinek megfelelő bútorszövet izgalmas választás lehet (modern mintás bútorszövet), de gyorsan ki is mehetnek a divatból. Meglepő módon a bézs mellett a szürke bútorszövet az egyik legkedveltebb örökéletű klasszikus.

Ezek csak apróságok a választás mindig saját döntés, a legmegfelelőbb akkor lesz, ha eléggé körültekintően választunk.

Nagyobb kárpitozási munkák esetén a kínálatunkból kiválasztott kárpit anyagok szükséges mennyiségének a kiszámolásában is tudunk segíteni, akár helyszínre történő kiszállással is. Ezt követően, a bútorok szállítását és szakműhelyben történő kárpitozásátt is elvégezzük. Keressen bátran a bútorszövet kínálatunkban és kérje szakértő kollégáink segítségét az üzletünkben!